Innovation

Világkiállításon szerepelt a Blue Seven Group

Cégünk a Milánói Expo-n kiállítóként vett részt. A megtisztelő felkérés előzményeként hazánkban, Nyugat-Európában és Hong Kongban már számos innovációs és környezetvédelmi kiállításon képviseltük a hazai találmányokat. A rendezvény fő témája az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés, melynek központi gondolata, hogy a Földön mindenki számára hozzáférhetővé váljon az egészséges, biztonságos és megfelelő élelmiszer.

A magyar Életkert Pavilon területén egy kiállítás keretében mutattuk be a leghíresebb magyar feltalálókat és találmányaikat, emellett a világkiállítás mottójához illeszkedő – „Táplálni a bolygót, energiát adni az életnek” - magyar innovációkat ismertettünk meg a látogatókkal; különféle funkcionális élelmiszereket, valamint egy környezetbarát autót.

Az esemény krédójával egyetemben a két legfontosabb irányvonal, amit cégünk az Expon is képviselt, az egészséges élelmiszerek és a fenntartható energiagazdálkodás.

Hatalmas nemzetközi érdeklődés övezte az általunk bemutatott magas rosttartalmú, de csökkentett szénhidrát-tartalmú, magyar GMO-mentes gabonából előállított lisztkeveréket, valamint a világon egyedülálló, magas Omega3-tartalmú tej-és tejtermékeket, és a természetes folsavat tartalmazó “Kismama tojás”-t, mely a várandós nők és szoptató kismamák legfontosabb táplálék-kiegészítője lehet.

Ezeknek a funkcionális élelmiszereknek a fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához, mivel ezek a táplálkozás-élettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorolnak a szervezetre: az egészséget megőrzik, a közérzetet javítják és/vagy csökkentik bizonyos betegségek kockázatát.

A Blue7 Group teszteltette azokat a takarmány-kiegészítő alapanyagokat az USA-ban, melyek a funkcionális élelmiszerek előállításánál felhasználásra kerülnek, a vizsgálat után megkapták az FDA-engedélyeket, tehát bizonyítottan kifejezetten jó hatást gyakorolnak szervezetünkre.

Ahhoz, hogy egy terméket a funkcionális élelmiszer kategóriába lehessen sorolni, az Élelmiszer-és Gyógyszerengedélyeztető Szakhatóság (Food and Drug Administration, röviden FDA) jóváhagyása szükséges. Az FDA a bizonyított hatások alapján sorolja be a termékeket. Ez biztonságos szakmai hátteret jelent a vásárlóknak, akik így biztosítékot nyernek az élelmiszer valódi jótékony hatása felől.

A fejlett országokban egyre nagyobb figyelmet fordítanak az emberek a funkcionális élelmiszerek fogyasztására, ki ilyen, ki olyan okból; van, aki egészségtudatos táplálkozást folytat és van, aki fogyni akar, és a legtöbb családban az édesanyák mindent megtesznek azért, hogy gyermekeik számára egészséges ételeket tudjanak az asztalra tenni.

Bemutattunk egy kisfilmet arról, hogyan segítik termékeink az egészség-védelmet, a filmet egy New York-i rendezővel készíttettük el és megtekinthető a honlapunkon is: http:/blue7group.hu/blue7group-media.html

Élelmiszer-fejlesztéseink során az a szándék vezérel bennünket, hogy a magas biológiai értékkel rendelkező összetevőket, az Omega3-zsírsavakat természetes úton juttassuk be az élelmiszerekbe, ne hozzáadott módon.

Az állati eredetű termékek, a tej, a tojás, a hús esetében ez kizárólag az állatok speciális táplálása révén jöhet létre, a szervezet nem tudja előállítani őket. Hiányuk betegségek kialakulásával jár. Az Omega3 és CLA zsírsav tartalmú élelmiszerek fogyasztása elengedhetetlen az emberi szervezet egészséges, kiegyensúlyozott működéséhez.

Az egyedülálló takarmány-kiegészítő termékek képezik az intelligens élelmiszereink alapjait.

Egészséges élelmiszereket csak egészséges állatok állítanak elő. Az újszerű takarmány-kiegészítőink segítenek a haszonállatok egészségének megőrzésében és megtartásában. Biztosítják a haszonállatok jó közérzetét és megelőzik a betegségeket, így kímélik meg az állatokat a gyógyszerhasználattól és a gazdát az anyagi kártól.

A tej-és tejtermékek alapvető élelmiszereink, ezért nem mindegy, hogy milyen minőségűek azon termékek, melyeket minden nap fogyasztunk. Az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlása szerint napi fél liter tejet vagy ezzel egyenértékű tejterméket kellene fogyasztanunk, hiszen ideális kalciumforrások, mert a tejben egyszerre és optimális arányban található a fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig csonttömegünk megtartását.

Az Omega3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, a szervezetünk nem képes előállítani ezeket, ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük (jó forrásai a tengeri halak, kisebb mértékben növényi olajokban is megtalálhatóak, pl.:olívaolaj, szójaolaj, kendermagolaj, repceolaj, dió, mogyoró). Ezek a zsírsavak az emberiség táplálkozásában mindig is jelen voltak, azonban a szervezet biológiai folyamataiban betöltött értékes szerepüket csak az utóbbi néhány évtizedben ismerték fel. Az Omega3-zsírsavak mérséklik a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata. Ismert az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk és részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében, serkentik a gondolkodásért és értelmi képességért felelős agyi területek működését. Kismamákban segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását, a csecsemőkben szerepe van a megfelelő látás és szellemi fejlődés kialakulásában.

Magyarországon táplálkozási szokásaink miatt nagyon kevés természetes Omega3-tartalmú élelmiszert, az ajánlott mennyiség csupán 1/8-át fogyasztjuk.

Bemutatott funkcionális élelmiszerünk, a természetes Omega3-tartalmú tej nem hozzáadott, hanem természetes úton tartalmazza az esszenciális zsírsavakat a szarvasmarhák speciális táplálása révén. Ennek a takarmány-kiegészítőnek a használata azt is magában foglalja, hogy azok a tehenek, melyektől a tej származik, sokkal egészségesebbek, mint a hagyományosan tartott társaik, ezért kevesebb gyógyszer jut be a szervezetükbe, és ezáltal a miénkbe is.

A tyúkok speciális táplálása révén képződik a természetes folsavban gazdag tojás, melyet a funkcionális élelmiszer-fejlesztések között mutattuk be az Világkiállítás látogatóinak.

A várandós és szoptatós kismamáknak különösen nagy mennyiségű folsavra van szükségük, mivel a terhesség korai szakaszában a fejlődő magzat gerincének kifejlődését lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul, s a babának a szoptatás alatt is szüksége van erre a vitaminfajtára. A folsav a sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin. A 9 hónap során a magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, ezért a megfelelő folsavmennyiség bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt is rendkívül fontos. A nagy mennyiségű, mesterségesen előállított folsavval ugyanakkor a szervezet nem tud mit kezdeni. A Német Táplálkozásudományi Társaság ajánlása szerint felnőtteknek napi 400 mikrogramm, terheseknek és szoptatós anyáknak pedig napi 600 mikrogramm javallott természetes táplálék formájában.

A folsav vízben oldódó vitamin, melyet a szervezet nem képes sokáig elraktározni, ezért naponta kell gondoskodni a megfelelő bevitelről.

Az Expon óriási érdeklődés övezte a magas rosttartalmú és GMO-mentes gabonából készített innovatív lisztkeveréket, ez a termék csökkentett szénhidrát-tartalmú és minimális tápértékkel rendelkezik, ezért nemcsak az egészséges életmódot választók, és a cukorbetegek, de a fogyni vágyók körében is nagy népszerűségnek örvend, hiszen nem kell leszokni a kenyér élvezetéről.

Az újszerű lisztkeverékből igény szerint bármilyen pékáru, vagy tésztaféleség, pizza, stb. előállítható, viszont nem emeli meg a vércukor-szintet, magasabb ásványi anyag-tartalommal rendelkezik és élelmi rostokban gazdag. Javítja a bélműködést, ezáltal számos betegség kockázatát csökkenti, lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal lassítja az inzulinválaszt, mely nagy segítség a cukorbetegségben szenvedőknek. Segít megelőzni a szívkoszorúér megbetegedéseket, emellett a rost a diétában biztosítja a térfogatnövelést, kalória-hozzáadás nélkül vezet telítő hatáshoz, segítve a súlykontrollt.

Az innovatív lisztkeverék méltán vált népszerűvé a látogatók körében, hiszen hazánkban már Agrár Innovációs Díjat is nyert.

A Világkiállítás második irányvonalának (az energiafelhasználás és a károsanyag-kibocsátás csökkentés) fontosságát tovább növelte, hogy épp az eseménysorozat idején az egyik autógyártó cég körül robbant ki botrány, mely még inkább felkeltette a látogatók érdeklődését azon bemutatott magyar innováció iránt, mely a járművek és ipari létesítmények széndioxid-kibocsátását csökkenti.

A Greenion egy magyar találmány, amely képes a levegő és a füstgázok tisztításával jelentősen csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Így hozzájárul a globális felmelegedés mérsékléséhez, a tiszta levegő és az egészséges környezet megőrzéséhez. Széles körben használható a járműipartól az erőművekig és akár az épületek légtisztításáig.

Az eseményen egy Greenion technológiával felszerelt személygépkocsit állítottunk ki.

A 2015-ös Milánói Világkiállítás részeként rendezték meg a víz témakörében a velencei Pianeta Acqua – Víz Bolygó szakkiállítást. A kihelyezett Expo kimondottan a víz, mint éltető elem, az élővilág és a társadalom számára a legnélkülözhetetlenebb, a földi életet lehetővé tevő alapvegyület jelentőségét hangsúlyozta. A szakkiállítás helyszínének kiválasztása nem véletlen, a Víz Városának a fennmaradásáért kell küzdenie, megmentése érdekében folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat.

Velencében ugyanis a vörösfenyő oszlopokra épített alapok folyamatosan süllyednek a talajba, emellett egyre többször önti el a várost a tenger a globális felmelegedés miatti vízszint-emelkedés miatt. A Köztársaság már 1782-ben egy 15 km hosszú hullámtörő falat épített a város védelmére, de a problémát máig sem tudták megoldani, évről évre egyre hosszabb és gyakrabb az acqua alta (magas víz) jelensége, mely a Szent Márk teret is gyakorta elönti, 1996-ban már 100-nál is több alkalommal öntötte el, ez az egyik állandó veszélyforrása Velencének, a másik pedig az eliszaposodás. A Világörökség részét képező város megmentésére évről évre újabb és újabb ötletek születnek, de eddig még nem tudták megállítani a város pusztulását.

A helyszín kiválasztásával a szervezők nem titkolt szándéka volt rávilágítani arra a globális problémakörre, amely előbb-utóbb a Földön élő valamennyi embert érinteni fogja.

A Blue Dropp, azaz Kék Cseppnek nevezett eseménysorozaton Magyarország, mint kiemelt kiállító a Blue Seven Group Nyrt. szervezésében mutatta be a vízzel kapcsolatos magyar innovációkat. A megbízás által a Pianeta Acqua vezető magyar kiállítói lehettünk, és a velencei kiállításon elkötelezettségünknek megfelelően képviselhettük a magyar feltalálókat. A 2015. október 6-10. közötti szakmai napok fő témája a víz volt, mint a városfejlesztés hálózati alapja.

A “vizes” szakkiállítás a fenntartható, környezetbarát, innovatív, versenyképes vízipari megoldásokat kívánta bemutatni, amelyek aktívan kapcsolódnak a víz kérdésköréhez.

A kiállítás témáját szem előtt tartva és a nemzetközi piaci igényeket figyelembe véve a rendezvényen olyan magyar találmányokkal jelentkeztünk, amelyek tökéletesen illeszkedtek a szakmai hét tematikájába és széleskörű nemzetközi érdeklődésre tartanak számot; vízkezelő-és tisztító gépeket, eljárásokat, globális problémákat kezelő találmányokat, ivóvíz-előállító innovációkat.

A klímaváltozás okozta vízszintemelkedés következtében nemcsak Velence, de sok más sziget és földrész van végveszélyben. Egy Párizsban már Arany Díjat nyert magyar találmányt mutattunk be, amely erre kínál megoldást. A koncepciót győztesként választották a Jacques Rougerie Alapítvány által meghirdetett innovációs építészeti pályázaton 'Építészet és tengerszint-emelkedés' kategóriában.

A CALTROPe modulrendszere organikus, természetközpontú módon válaszol a vízszintemelkedéssel járó területvesztés okozta kihívásra. A kevert összetételű, helyi anyagokat is felhasználó betonelemek többfázisú telepítése leköveti a természetben lezajló változásokat, és fokozatosan segít adaptálódni azokhoz, a védett területek hordalékkal való feltöltésével. Ebbe a csipkeszerű gátrendszerbe kerülnek beültetésre a mangrove-csemeték, melyek növekedésükkel egy időben fokozatosan beépülnek a környezetbe, hatékony védelmi vonalat alkotva.

Megismertettünk a látogatókkal egy víztisztító és folyadékkezelő technológiát, melyet az élelmiszeriparban csírátlanításra, de energiatakarékos fűtésrendszer létrehozására is lehet használni.

A Hydro Dynamic Power System (HDPS) egy univerzális folyadékkezelő technológia, melyet számos felhasználási területen lehet alkalmazni. Ezekre néhány példa:

Fűtés: a folyadékok hőmérsékletét emeljük meg azzal, hogy hogy a molekulák orientációját, a rendezetlenség mértékét újra felbontjuk, mely a regeneráció során entalpia emelkedéssel jár. Uszodatechnika: a HDPS technológiával felszerelt komplex berendezés az uszodavizet nemcsak szűri és keringeti, de a benne található mikroorganizmusokat elpusztítja, és a vizet melegíti is.

Gázolaj emulzió: A megfelelő gázolaj-víz emulzió alkalmazásával a dízelmotorok nitrogén-oxidok-kibocsátása csökkenthető.
Hűtőfolyadék regenerálás: az ipari hűtőfolyadékok (pl.: CNC gépek, gumiipar) csíramentesítésével a ciklusidő nő, a hulladék mennyisége csökken.
Kozmetikai termékek: HDPS-technológiával különféle stabil heterogén, többkomponensű krémek, kenőcsök állíthatók elő.

Kiemelt figyelem övezte a környezetbarát jégmentesítő megoldást, a Bye I's-t, amely egy környezetkímélő, klórmentes jégmentesítő anyag, mely felváltja a hagyományos és káros útszóró sókat.

Az innovatív termék megfelel a legújabb, klórtartalmú jégoldó sókat betiltó EU-direktíváknak és a hazai szabályozásnak (a Kormány 346/2008. (XII. 30.) rendelete. Az innovációnak köszönhetően a termék nem korrodálja az utakat, járműveket, föld alatti közműveket, klorid-mentes. Járdára szórva nem teszi tönkre a gyalogosok lábbelijét, nem marja fel a háziállatok lábát, sőt a környező növények, valamint az ott élő állatok számára kiváló ásványianyag-forrás. Használati módja megegyezik a hagyományos jégmentesítő só (NaCl) felhasználásával.

Emellett a receptúra változtatásával járművek, például repülőgépek jégmentesítésére is alkalmazható, a terméket a budapesti repülőtéren tesztelték.

A kiállításon bemutatásra került egy egyedülálló, innovatív fakezelő és fakonzerváló szer, környezetbarát fakezelő technológia, a Woo-Dee.

A faanyagvédelem célja és feladata az, hogy gátolja a fatermék minőségromlását, értékcsökkenését, meghosszabbítsa a használhatóság időtartamát, különösen a kültéren alkalmazott faanyagok vannak kitéve az időjárás viszontagságainak.

Hatására a kezelt fa rostszerkezete kémiai úton megváltozik, az élettartama jelentősen megnő, illetve egyéb fizikai tulajdonságai javulnak, sőt, ellenállóvá teszi a rovarok (pl.: termeszek, szú), valamint a gombák, a penész számára. Vízlepergető hatásának köszönhetően kültereken, teraszokon, kertben, vízpartokon is kiválóan használható faanyagot eredményez, akár tartósan vízben vagy földben való állásra is képes. Költségkímélő építőanyagot eredményez, mivel tartósan használható, a fenntartási és felújítási költségeket megtakaríthatjuk.

A faanyagvédőszer legáltalánosabb felhasználási célja a fából készült termékek rovar-és gombakártevők, illetve megtelepedő növények elleni megelőző védelmének kialakítása. A Woo-Dee a rovarok számára felismerhetetlenné teszi a fát, megóvva a kártevőktől; például a termeszek a becslések szerint évi 30 milliárd dollár kárt okoznak az ember alkotta építményekben. A faanyagokon megjelenő penészgombák pedig nemcsak esztétikailag kellemetlen elszíneződéseket okoznak a fán, hanem komolyan károsítják belső szálszerkezetét is, ezzel elveszítve tartását, de belégzésük súlyos betegségek kialakulásához is vezethetnek, leginkább gyermekek és idősek számára.

Évtizedekre van szükség ahhoz, hogy a természet fával ajándékozzon meg minket, a találmány használatával csökkenthető a keményfa-kitermelés, és a hazai erdők védelméhez, megőrzéséhez egyaránt hozzájárul, használatával költségkímélő, tartós és kiváló fatermékeket biztosítunk az építőiparnak.

Ismertettük azt a technológiát, amellyel az óceánokban úszó műanyag hulladékszigeteket újrahasznosíthatóvá lehet tenni és abból gázolajat, benzint és fűtőolajat lehet visszanyerni.

Köztudomású, hogy több óriási szemétsziget is lebeg az óceánokon, közülük az egyik mérete 7-szer akkora, mint Magyarország! A hulladékszigeteket alkotó szemét 80%-a a szárazföldről származik, 20%-a a hajókról. Összetétele alapján található benne üveg, alumínium, stb., de legnagyobb része, 90%-a műanyag; vizespalackok, kupakok, műanyag poharak, halászhálók, valamint a műanyaggyártás melléktermékeként keletkezett ún. műanyag pellet.

A hulladékok óriási veszélyt jelentenek az óceáni élővilág számára, lebomlásukra 400-500 évre van szükség, amely során mérgező anyagok keletkeznek, ez pedig a táplálékláncon keresztül eljut a mi tányérunkra is.

A vizekben úszó műanyag hulladék feldolgozására és újrahasznosítására szolgáló rendszer azért fantasztikus találmány, mert nemcsak a hulladékot semlegesíti, hanem annak feldolgozásával olajat nyerhetünk vissza, mely hajók üzemanyagaként szolgálhat, ezzel meg is oldódott a környezetvédelem általános problémája, mi szerint sokba kerül és senki nem szeretné vállalni ennek költségeit. Ezzel a megoldással gazdaságossá lehet tenni a szemétszigetek felszámolását.

A visszanyert üzemanyagból akár a helyszínen tankolhatnak az óceánjáró hajók.

Megismertettük a látogatókkal a PVC-tartalmú műanyag hulladékok energetikai hasznosítására szolgáló technológiát.

Ez a technológia képes az újrahasznosításra nem alkalmas PVC-tartalmú vegyes műanyag hulladékok elbontására, hasznos energiahordozó szénhidrogéneket; fűtőolajat, gázolajat állítva elő belőlük.

Az eljárás lehetőséget ad a szennyezett, válogatás és mosás nélküli, vegyes műanyag hulladékok környezetkímélő és energiahatékony hasznosítására.

Magyarországon a lakosság évente kb. 300.000 tonna műanyag hulladékot termel.

A PVC a földben nem bomlik le, égetése során pedig klórtartalmú vegyületek és rákkeltő dioxin, valamint egyéb mérgező illékony anyagok szabadulnak fel, ezért jelenleg a PVC-hulladékok ártalmatlanításának elterjedt módja az európai országokban a lerakás, 2020-ig várhatóan évente 2,8 millió tonna PVC-hulladék lerakása várható.

Nem terheli környezetvédelmi termékdíj, mivel a műanyag gyártása kőolaj alapú, termékdíjas anyag, ezért ezek gyártása és feldolgozása során CO2 kibocsátással számolnak, így a műanyagból előállított energiahordozók már nem számíthatóak újra CO2 kibocsátóként. A feldolgozott egyéb anyagok, amik a műanyagot szennyezik (papír, szövet) gyártása során is már a CO2 kibocsátás kalkulálva lett, így a CO2 kibocsátás ez esetben is negatív.

Bemutattunk a Világkiállításon egy gyorsított biogáz-termelő eljárást, mely a mezőgazdasági termelési rendszer egészét keretbe foglalja.

Az innováció az állattenyésztést és a takarmánytermelést egy rendszerben egészíti ki a fennmaradó zöldhulladék feldolgozásával, melynek eredménye egy, a szalmához képest 3x nagyobb vízmegkötő képességgel rendelkező pellet, melyet az állatok számára alomként hasznosíthatunk. Ezt követően a trágyával szennyezett pellet energetikai felhasználása biogáz üzemben történik, a keletkező energiával fűthetőek az épületek, akár üvegházak. A biogáz-termelés végén fennmaradó anyag a növények számára nélkülözhetetlen talajjavítóként szolgál.

Az innováció eredményeképpen megnyílnak a növényi rostok sejtfalai, meggyorsítva a lebomlást, ami egyébként nagyon hosszú időt venne igénybe. Ezáltal energiahatékony, sokkal gyorsabban termel energiát, mint a hagyományos biogáz üzemek.

A trágya feldolgozásával elimináljuk az üvegházhatást okozó metán gáz légkörbe jutását, annak energetikai hasznosításával.

Nagy érdeklődésre tartott számot a tengerjáró hajók ballasztvizének tisztítására szolgáló eljárás, Az ENSZ tengeri forgalmat szabályozó szervezete, az IMO rendelete alapján a tengerjáró hajók üres rakterének kitöltésére használt, környezetszennyező ballasztvizet csak tisztítva lehet a tengerbe vezetni. A találmány lehetővé teszi a ballasztvíz folyamatos tisztítását.

Egy különleges ivóvíz előállítására lehetőséget adó innovatív módszer is bemutatásra került az Expo-n. Az eljárás a gyümölcsök feldolgozása során tiszta ivóvizet termel. A feldolgozott alapanyagoktól függetlenül a végtermék íz-és szagsemleges, ásványokban gazdag ivóvíz.

Emellett bemutattuk a Honvédelmi Minisztérium mobil víztisztító berendezését, mely nehézfémektől (pl.:arzéntól) képes megtisztítani a szennyezett vizet és ebből állít elő ivóvizet, polgári és katonai célokra egyaránt alkalmas.

A velencei polgármester, Luigi Brugnaro és Velence püspökének látogatását követően felkérték a velencei Fondazione Universita Ca'Foscari egyetemről Petra Scanferla PhD asszonyt, hogy keresse fel a magyar standot és a bemutatott innovációkat szakmai szempontból vizsgálja meg, majd a magyar találmányokat megismerve együttműködést javasolt a víztisztítás, különösen a hajók ballasztvizének tisztítása és vízszint emelkedése elleni küzdelem területén, amely Velence városát is veszélyezteti.

Az október 9-i szakmai szimpózium témája az árvízvédelem volt, amelyen a Blue Seven Group két előadóval is szerepelt.

Sikeresen zártuk a kiállítást, mind a megbízónk, mind a látogatók megelégedésével, a szervezési és rendezési munka kifogástalanul zajlott és nagy érdeklődés övezte az általunk bemutatott magyar innovációkat.