7.4 nrg

A BWS – Budapest Water Summit (Budapesti Víz Világtalálkozó) 2016. 11. 27. - 2016. 11. 30. megszervezéséről és lebonyolításáról

A BWS – Budapesti Víz Világtalálkozó, ahol 117 országból, közel 1800 regisztrált, meghívott, szakmai résztvevő tanácskozott és vitatta meg, hogy miként és milyen eszközökkel tud manapság az emberiség jobban odafigyelni az Isten és a természet adta értékekre.

Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével és Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben megrendezésre került "Budapesti Víz Világtalálkozó 2016" azt kívánta elősegíteni, hogy újabb XXI. századi konfliktusok és globális kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára.

Az eseményre, a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és expora 2016. november 28-30. között került sor Budapesten a Millenáris Parkban.

A Pulsatio Meridiana Kereskedelmi és Gazdaságfejlesztő Zrt. a Kárpátok-Alpok Zrt. megbízásából kiállítóként és meghívott szakmai résztvevőként vett részt a szakmai kiállításon és a tanácskozáson. A Kárpátok-Alpok Zrt. a Magyar Állam tulajdonában álló cég, melynek céljai között szerepel a magyar innovációk hatékonyságának növelése, törekvéseik katalizálása.

A Pulsatio Meridiana Kereskedelmi és Gazdaságfejlesztő Zrt. feladata az volt, hogy olyan magyar kifejlesztett technológiákból állítson össze egy csokrot, ami többféle módon is megoldási lehetőséget biztosít a legfontosabb környezeti problémákra.

A Blue Seven Group, mint cégcsoport, azért alapult, hogy kimagasló és kifejlesztett találmányokat gyűjtsön össze, vagy a nemzetközi gazdaság vezető szereplői igényeinek megfelelően, felhasználja a magyar kutatók kimagasló eredményeit és kifejlessze az igényelt innovációkat.

A Budapesti Víz Világtalálkozón - szakmai jellege miatt - a látogatók döntő többségben nemzetközi résztvevők voltak. Budapesten a Millenáris Park volt a helyszíne, ahol 117 országból, több mint 1800 résztvevővel és 600 regisztrált érdeklődővel zajlottak a programok. A konferencia három napján, állam-és kormányfők, miniszterek, nemzetközi szervezetek magas rangú tisztviselői, az üzleti és tudományos élet szereplői, valamint a civil társadalom képviselői vitatták meg a víz, szanitáció és fenntartható vízgazdálkodás legjelentősebb kérdéseit.

Hat tematikus panel és szekcióülések keretében tárgyalták meg a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célkitűzés végrehajtásával kapcsolatos kérdéseket.

Négy fórum keretein belül zajlottak az előadások:
- Tudástechnológiai Fórum
- Civil Fórum
- Ifjúsági Fórum
- Női Fórum
Az egyes ülések megállapításait jelentéstevők foglalták össze, akik a záró plenáris ülésen ismertették a vonatkozó eredményeket. A rendezvény utolsó napján került elfogadásra a Budapesti Nyilatkozat 2016.

A Víz Világtalálkozó 2016 részeként "Fenntartható Vízipari Megoldások" címmel szakkiállításra is sor került. A szakkiállítás a fenntartható, környezetbarát, innovatív, versenyképes vízipari megoldások bemutatásán keresztül kínált lehetőséget azon vízipari vállalkozások számára, amelyek aktívan kapcsolódnak a víz kérdésköréhez.

A következő magyar innovációkat mutattuk be a kiállításon:

A" PTO" – Plastic To Oil:

Kevert műanyaghulladék újrahasznosítására alkalmas berendezés. Ezt az óceánokon úszó műanyagszigetek feldolgozására alkalmas innovációt nagy figyelemmel kíséri a szakma. A mobil berendezés a műanyag hulladékból energiahordozókat (gázolaj, benzin és fűtőolaj) és vegyipari alapanyagokat állít elő, akár a nyílt vizeken is.

CALTROPe: Part menti területek védelme:

A tengerek szintjének emelkedése milliók életterét veszélyezteti. A Párizsban is kitüntetett magyar innováció hozzájárul a part mentén természetes gátak kialakításához, ezzel védve meg a vízszint emelkedésétől a partszakaszt.

HDPS - Hydro Dynamic Power System:

Ipari hűtővizek kezelése, és tisztítása - az eljárás vegyszerek hozzáadása nélkül tisztítja az ipari hűtővizet, ezáltal az igénybe vett víz hosszabb ideig használható. Hozzájárul jelentős vízmennyiség megtakarításához. Kíméli a környezetet, mivel lehetővé teszi az ipari hűtővizek forralásmentes és mérgező anyagok hozzáadása nélküli tisztítását. Sikeresen volt tesztelve a Hankook Tires gumiabroncsgyárban.

Tengerjáró hajók ballasztvizének tisztítása:

Az ENSZ, a tengeri forgalmat szabályzó szervezete, az IMO rendelete alapján 2016-tól a tengerjáró hajók üres raktérének kitöltésére használt (ballaszt) vizet csak tisztítva lehet a tengerbe vezetni. A találmány lehetővé teszi a ballaszt víz folyamatos tisztítását.

Fruit Water - isn't a juice - Ivóvíz gyümölcsből:

Az eljárás a gyümölcsök és zöldségek feldolgozása során tiszta ivóvizet termel. A feldolgozott alapanyagoktól függetlenül a végtermék íz-és szagsemleges, ásványokban gazdag ivóvíz.

Bye I's – jégmentesítő:

A jövő „zöld” jégmentesítő technológiája. Ez a magyar fejlesztés egy acetát, ami lehetővé teszi, hogy klór és korróziómentesen jégtelenítsünk. Közlekedésbiztonság klórmentes módon. A növények és az állatok számára kiváló kálcium-és magnéziumforrás.

A találmányok bemutatása mellett a rendezvényen egy előadás keretében ismertette a CALTROPe fejlesztője az innovációt a szakmai közönségnek.

A Kárpátok-Alpok Zrt. standján számos hazai, és nemzetközi érdeklődő jelent meg, akiket igény szerint angol, német és magyar nyelven világosítottunk fel a fentebb részletezett technológiákról. Más kiállító cégek képviselői, és vezetői is keresték az együttműködés lehetőségét.

A magyar vizes innovációk felvonultatása mellett bemutattuk azt a civil kezdeményezést, melyet a Balatoni Kör Egyesület Szőcs Géza Miniszterelnöki Főtanácsadó Úr javaslatára indított el, hogy ismerjék el a Balaton önálló jogalanyi státuszát. Egy fenntarthatóbb szemléletmódot szeretnének érvényesíteni, élő ökoszisztémaként tiszteletben tartva a Balatont, saját törvényszerűségeit és szükségleteit jobban figyelembe véve. A Magyarország Kormányához és Alkotmánybíróságához eljuttatott beadványról és a kezdeményezésről egy igényes kivitelezésű brosúra segítségével informáltuk a látogatókat.

A kiállítás előtt egy héttel tájékoztattuk Herczegh Anita Úrhölgyet, Áder János Köztársasági Elnök Úr feleségét Nagyszalontán, Böjte Csaba testvérnél a Világtalálkozón való részvételünkről, és a bemutatandó kimagasló innovációkról, tudatában annak, hogy nagy elkötelezettséggel vesznek részt az „ÉLŐ BOLYGÓNK” klímavédelmi akcióban.

Áder János Köztársasági Elnök Úr a Budapesti Víz Világtalálkozó záró napján látogatott el a Kárpátok-Alpok Zrt. standjára. A felszabadult és barátságos hangvételű látogatása alatt bemutattuk az általunk képviselt technológiákat, ezeknek hazai, és nemzetközi fontosságát, értékét. A Bye I's, a CALTROPe technológiák mellett az államfő nagy érdeklődést mutatott a PTO (Plastic To Oil-MTD) eljárás iránt is.

Kiemelt figyelmet fordítottunk a környezetvédelemre e jeles eseményen, ezért ösztönöztük a látogatókat arra, hogy a hagyományos, papír alapú tájékoztatók helyett éljenek a digitális tájékoztatás lehetőségével.

A tapasztalatunk szerint érdekesnek és figyelemre méltónak találták a látogatók a standunkat, nagyon pozitívak voltak a visszajelzések.